Mesajımdan sonra yazılanları hayretle okudum. Kafanızda Hitler vari bir tablo çizmişim görüyorum ki, ne garip.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, sokaklardaki sahipsiz hayvan sayısının 10 milyona yaklaştığını belirterek, “Yerel yönetimler 200 bin kısırlaştırma yaptı.
tvhb.org.tr
“Sahipsiz hayvan sayısı 10 milyona doğru gidiyor. Yerel yönetimler 200 bin kısırlaştırma yaptı şu ana kadar. Bu yetersiz bir rakam. Arzumuz bunun 2 milyona çıkması. Kısırlaştırma çalışması çerçevesinde geç kalınırsa bu 2 milyon rakamı bile yetersiz kalacaktır. Bakanlık olarak bu konuya 2022’de 40 milyon TL bütçe ayırdık. Geçtiğimiz yıllarda yerel yönetimlere verdiğimiz hayvan barınakları ve rehabilitasyon çalışmaları konusunda desteklerimiz var.
Bu kadar para harcanmış, sonuç 200bin kısırlaştırma. Günümüze gelene kadar var olan köpek nüfusu en az +1.5 milyon yazmıştır. Siz buna çözüm mü diyorsunuz? Evet, insanlar işgalci bir tür ve hemen hemen her ortama adapte olup şartları kendi lehine çevirebiliyor. Bu konuda size katılıyorum. Fakat köpeklerin "doğal hayatı" diye bir durum söz konusu değil. Mesela 10 milyon köpeği toplayıp istediğiniz herhangi bir ortama bırakın. Orman da olur, çöl de. Dağ da olur, deniz de. Köpeklerin bu ortamların hiçbirinde "doğal hayat"ı yoktur. Köpek karıştıracak çöp bulamazsa, bir besleyeni yoksa acından ölen bir hayvandır. Kendi ataları da leşçi bir ırktır.
Farkındaysanız kimse kedilerin nüfusundan bahsetmiyor. Kediler insan ısırmıyor mu? Tırmalamıyor mu? Olur olmadık yerden sıçrayıp korkutmuyor mu çocukları? E bunlar da yaşanıyor. Fakat bunların hiçbiri hiçbir insanı öldürebilecek ya da tamamen sakat bırakacak boyuta ulaşmıyor. Haliyle insanlar da kitleler halinde kedilere savaş açmıyor.
İnsanların avrupada amerikada yaşamak isteyip onların uyguladığı senaryolara bu denli öcüymüşçesine yaklaşmasına da anlam veremiyorum. Amerika ve avrupa'nın tamamında sokak köpeklerinin ve hatta kedilerinin %80-90'ı uyutuluyor. Evinde 4-5 adet kedi köpek besleyebilen insanların olması, sokak hayvanlarının uyutulduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ekonomim ve evim yeterli olsaydı ben de 4-5 kedi, 4-5 köpek, 4-5 papağan, 4-5 hamster beslemek isterdim. Zira hayvanlar ruhuma iyi geliyor. Fakat şartlar beni 2 kedide durmam gerektiğine ikna etti. Beğenseniz de beğenmeseniz de köpek nüfusu bir sorundur. Çözümü de -şayet milyonlarca dolar bir sermaye ayırmayacaksanız- uyutmaktan geçer. Ha benim milyon dolarım var, ben özel bir barınak kurup binlerce köpeğe bakacağım diyorsanız; sizi de desteklerim tabii. Gerçi siz binlerce köpeğe ev sahipliği yapsanız dahi milyonlarcası insanların hayatını tehdit etmeye devam edecek.
Benzer duyarları lağım faresi için de kasmaya başladığınızda haber verin lütfen. İyi geceler.